Vad gör jag om jag får en vattenskada? Alla vattenskador – oavsett orsak – anmäls till styrelsen, som i sin tur anmäler skadan till föreningens försäkringsbolag som utreder skadan. Därefter avgörs och fördelas ansvaret mellan föreningens och ditt eget försäkringsbolag enligt bostadsrättslagen, stadgar och villkor i respektive försäkring. Varje skada är unik så hur ansvar och kostnader fördelas beror på från fall till fall.
Hur undviker jag vattenskador? Du ansvarar själv för att kontrollera och underhålla de stora bovarna i dramat: anslutningar till disk- och tvättmaskin, samt golvbrunnar. Den vanligaste skadan i Domherren är läckande golvbrunnar i badrummet på övervåningen. Mer om avlopp och ansvar för underhåll av dessa kan du läsa i detta nummer av Domherrenytt.
Om jag renoverar badrummet, bidrar föreningen till avloppsrören då? Enligt stadgarna har du själv ansvar för ytskikt, fuktspärr, golvbrunn och tätning kring den. Liksom för alla vitvaror och sanitetsporslin, samt kranar och avstängningsventiler. Styrelsen rekommenderar alla som renoverar badrum att också byta rören mellan toalett, handfat och golvbrunn till nya plaströr. Om du gör detta står föreningen för 5 000 kr för material och 3 500 kr för arbetskostnad mot uppvisande av kvitto.
Vad gör jag om det blir stopp i avloppet? Pröva först själv att lösa upp stoppet med sugklocka eller propplösande medel. Om det inte går ring till Norrorts Högtrycksspolning och beställ rensning. Tel 08 – 732 40 70. Är det helg eller natt ringer du till Securitas på tel 08 – 657 77 50.
Vem betalar stopp i avloppet? Om du själv är ansvarig – t ex för att hantverkare spolat ner rester av spackel och fix – får du själv betala för rensningen. Finns ingen uppenbar egen orsak betalar föreningen. Kostnaden är ca 1 500 kr.
Om jag får andra skador? Vi har avtal om dygnet-runt-jour med Securitas. Du kan alltid ringa när du behöver akut hjälp på tel 08 – 657 77 50. En utryckning kostar ca 1 850 kr och då ingår två timmars arbete. Gäller skadan sådant du själv har ansvar för betalar du själv. Gäller skadan sådant som föreningen ansvarar för står föreningen för kostnaden. Observera att du bör kontakta någon i styrelsen i dessa fall och att du kan bli ersättningsskyldig om du orsakar en utryckning å föreningens vägnar i onödan. Avtalet gäller för: Stopp i avlopp, elfel, krossade fönster, låsfel, skadegörelse, missljud, vattenläckage och fel på värmen. (Dock ej skada på enbart eget element.) Tänk på att det kan vara billigare att ringa en lokal leverantör om du får en skada på dagtid och det inte är bråttom med reparation. Om du är osäker på om och när du ska ringa – kontakta styrelsen.
Vem ansvarar för sprickor i fasaden på inner- eller yttervägg? Föreningen svarar för sprickor utomhus på fasaden och medlem svarar för sprickor inomhus. ”Detta gäller även om skälet är sättningar. Detta kan ju normalt sett föreningen inte lastas för” enligt SBC jurist Elisabeth Kalderén. Det är endast om medlem kan visa att sprickor inomhus orsakats av något som föreningen gjort (t ex slarvig grävning) som föreningen kan bli skyldig att reparera även inne.
Jag har fått en fuktros i taket, vad är det och vem är ansvarig? Fuktrosor beror på att fukt stiger uppåt och bildar kondens på vinden. Kondensen droppar nedåt och våra tunna vävspända tak är ytterst känsliga, några droppar uppifrån räcker för att det ska bli en fuktros. Fukten berör endast ytskiktet (innertaket) och är därmed medlems ansvar. Det du själv kan göra är att vara noga med ventilationen, installera helst PAX-fläktar i samtliga våtutrymmen. Mycket dusch och bad ökar risken för skador. Du kan också byta taken mot mindre känsliga och måla över fuktrosorna om de väl uppstår. Från föreningens sida finns ingen annan lösning än att riva och bygga om samtliga tak och vindar för att skapa bättre plats för ventilation och isolering, vilket i nuläget är en orealistisk lösning.