Skator har börjat bygga bo i ett träd nära mig. Vad gör vi? Skator lägger ägg i april men kan börja bygga sina bon redan under hösten eller vintern. De ägnar i snitt 40 dagar åt byggandet, gärna på flera ställen samtidigt. För att bli av med dem måste man hela tiden plocka bort deras pinnar under själva byggandet. Detta måste vi medlemmar göra själva, då det inte är möjligt att köpa in någon som går och bevakar våra träd under så långa perioder. Stege finns bakom trädgårdsboden och om du inte kan själv, be en granne om hjälp. När äggen väl är lagda får vi inte göra någonting då alla fåglar, deras reden, ägg och ungar är fredade enligt lag under häckningen.
Vad får jag göra på uteplatsen? Våra lägenheter är upplåtna utan mark, så i princip är all mark föreningens. Av hävd sköter dock varje BRH sin egen uteplats och de små gräsplättarna i nära anslutning till husen. Du får plantera små buskar och blommor och göra så fint du kan. Större buskar, staket eller träd kräver tillstånd av styrelsen, inte minst eftersom det kan innebära att bygglov behövs. På uteplatsen får du underhålla och/eller byta dina stenplattor, samt lägga trädäck. Du får dock inte lägga trätrallar eller stenar längre ut än till huskanten.
Vem klipper träd och buskar? Du ansvarar själv för buskar i anslutning till ditt hus. De bör inte vara högre än det nedre taket. Ta hänsyn till att dina grannar också vill ha eftermiddagssol. Träd och buskar utanför ”tomtgränsen” sköts av föreningen.
Var kan jag tvätta bilen? Att tvätta bilen på asfalterad mark, till exempel på gatan eller garageuppfarten är inte tillåtet. Det beror på att miljöfarliga kemikalier i tvättvattnet kan skada miljön.
Var finns trädgårdsverktyg? I högra delen av trädgårdsförrådet finns krattor, spadar, korgar och annat som du kan använda för att sköta din täppa. Glöm inte att ställa tillbaka det du lånat.
Vem sköter motorgräsklipparen? I högra delen av trädgårdsförrådet finns en motorgräsklippare som du kan använda. Den sköts och tankas av styrelsen. Men det är inte alltid vi hinner med när det är många som klipper. Är tanken tom får du fylla själv med vanlig bensin.
Vilka regler gäller för markiserna? Allt som är på utsidan av husen tillhör föreningen. Men enligt § 42 i våra stadgar svarar du själv för underhåll och eventuella skador (liksom alla kostnader) för markiser. Det gäller även den plåt som sitter ovanpå markisen. Vill du sätta upp ny markis kräver det styrelsens godkännande. Vill du byta ut dina gamla bör du följa styrelsens rekommendation av väv. Eftersom den randiga väven som använts till markiser tidigare inte längre finns i produktion, rekommenderas ett tyg i blå kulör som heter Mediterranean Tweed 8790 från Dickson. Tyget finns hos de flesta återförsäljare, men köper du hos Moogio i Roslags Näsby och säger att du kommer från Brf Domherren ger de 10% rabatt på utomhusprodukter.
Jag vill fira och hissa flagga – hur gör jag? Flaggan finns i vår friggebod, i den del där vi har gräsklippare och krattor. Du svarar själv för att den tas ned och att vimpeln hissas igen. Obs: Vimpeln skall ha blått uppåt och gul nedåt.
Får jag ställa ut lekredskap till barnen, t ex en studsmatta på gräsmattan? Nej, eftersom marken ägs av föreningen är säkerhetskraven på lekredskap mycket höga. Vi jämställs med offentlig lekpark och det är styrelsen som är ansvarig om något barn skadas. Alla beslut om lekredskap måste därför gå genom styrelsen.
Får jag installera ett vattenutkast på uteplatsen? Nej, enligt branschregler för rörinstallationer får man inte dra vattenslangar genom våra kalla ytterväggar eller via våra vindar. Bär vatten i hink eller dra slangen tillfälligt genom lägenheten när du vattnar.